Oplev de vildeste derby’s i Tyskland
Tysk fodbold og tyske fodboldfans er kendt for fyldte stadions og den gode stemning, til alle kampe. Det betyder også, at de tyske derbys måske ikke altid er ligeså godt brandet, som dem man oplever og hører om fra de andre store ligaer. Men det er lidt en fejl, for det er netop i Tyskland at man finder nogle af de største og mest traditionsrige opgør som fodboldverdenen kender til. Derfor har vi her samlet en lille liste over de fem største af slagsen, for tre af de fem opgør er tilfældet dog på nuværende tidspunkt, at det vil kræve en op- eller nedrykning før klubberne igen står overfor hinanden.
Kigger man på de største kampe i tysk fodbold, kan man ikke komme udenom Der Klassiker mellem de to største giganter i tysk fodbold Bayern München og Borussia Dortmund. Disse to klubber, som begge har en imponerende historie og er blandt de mest succesrige i tysk fodbold, står ansigt til ansigt i en kamp, som historisk set har været en direkte kamp op mesterskabet. En af de mest ikoniske Der Klassiker opgør, var da klubberne stod overfor hinanden i Champions League finalen i 2013, hvor Bayern München vandt 2-1, på en scoring af Arjen Robben i 89. minut.
Rivaliseringen mellem de to klubber handler ikke om deres geografiske placering eller lokale had, som andre traditionelle derbys er bygget op omkring, da München er beliggende i det sydlige Tyskland, mens Dortmund er placeret i det nord-vestlige Tyskland. Der Klassiker opstod, i 1990erne, efter at Dortmund vandt deres første Bundesliga titel og beviste at de kunne stoppe Bayern Münchens dominans i den tyske Bundesliga. Derudover har der gennem årene også været flere transfers mellem klubberne, bl.a. Mario Götze, Mats Hummels og Robert Lewandowski, som har skabt bitterhed og hadske forhold mellem klubberne.
Er du stor fodboldfan, så er Der Klasiker, en kamp du ikke vil undgå. Uanset om kampen spilles på Bayerns hjemmebane, Allianz Arena, eller på Dortmunds Signal Iduna Park, er dette en begivenhed ud over det sædvandelige, hvor fans fra hele verden kommer for at overvære denne intense duel mellem de to største klubber i Tyskland.
Lokalopgøret mellem de to største klubber i Tysklands andenstørste by, Hamburger SV (HSV) og FC St. Pauli er uden tvivl en af de mest intense opgør i tysk fodbold. Det er en kulturel begivenhed, hvor HSV repræsenterer, det etablerede og traditionelle, mens FC St. Pauli symboliserer det alternative og det rebelske. Stemningen er altid elektrisk, når HSV tager imod St. Pauli på Volkspark Stadion eller når St. Pauli tager imod HSV på Millerntor Stadion. Deres opgør forener og adskiller hele byen på én gang og skaber en atmosfære af intens lidenskab og lokale tilhørsforhold.
De to klubber mødtes første gang i 1919, og rivaliseringen mellem HSV og St. Pauli er dermed over 100 år gammel. De har mødt hinanden mere end 107 gange, dog med perioder, hvor de ikke har spillet mod hinanden i mange år, da HSV historisk set, har ligget højere i det tyske ligasystem end St. Pauli. Denne fordeling er dog byttet rundt, efter St. Pauli i 2024 rykkede op i Bundesligaen.
Berliner Derbyet mellem Hertha Berlin og Union Berlin er en kamp, der afspejler den unikke dynamik i Tysklands hovedstad. Hertha Berlin, klubben fra den vestlige del af byen, møder Union Berlin, klubben fra den østlige del. Dette opgør er ikke kun en kamp på banen, men også et symbol på Berlin’s historie, sammenflettet med spænding, rivalisering og en følelse af enhed.
Selvom klubberne på nuværende tidspunkt ikke spille i samme liga, så er kampene mellem de to klubber en begivenhed der bland fans forener byen på tværs af gamle skillelinjer og bringer folk sammen for at fejre den unikke kultur og ånd i Berlin. På kampdagen fyldes gaderne med fans fra begge sider, og der skabes en stemning af fest og spænding, som kun Berlin kan levere.
Hvis du er til stor rivalisering, intensitet og spændinger mellem fangrupperinger, så er Das Revierderbyet mellem Borussia Dortmund og Schalke 04 en kamp, der sætter hele Ruhr-området i brand. Borussia Dortmund, med sin passionerede fanbase og energiske spillestil, står over for Schalke 04, klubben med en dybt forankret tradition og loyale følgere. Dette lokalopgør, er en kamp om ære, stolthed og byens håneret.
Der er noget helt specielt ved dette opgør, noget der går ud over bare fodbold. Det er en kamp mellem to verdener, to forskellige identiteter, der kolliderer på grønsværen. Det er en kamp, hvor byens indbyggere forenes under deres respektive klubbers farver og hymner. Derbyet har eksisteret siden 1925 og blev det først specielt intenst i 30’erne, hvor Schalke var den mest dominerende klub i landet. Med tiden har Dortmund overtaget magtforholdet, da Schalke i de seneste år har haft sportslige udfordringer, hvilket også har resulteret i at de på nuværende tidspunkt spiller i 2. Bundesligaen.
I den nyere tid er referere “Der Klassiker” til møder mellem Bayern München og Borussia Dortmund. Men for fans af den ældre generation byder den klassiske kamp i tysk fodbold dog ikke på de sorte og gule Borussia fra Dortmund, men deres sorte, grønne og hvide navnebrødre fra Mönchengladbach. Mellem 1969 og 1977 delte Bayern München og Borussia Mönchengladbach ni Bundesliga titler mellem hinanden, hvoraf fire af dem var hos Bayern og fem af dem hos Gladbach. Det var en gylden æra for “Die Elf vom Niederrhein”, hvor de også nåede at vinde en tysk Cup, to UEFA Cups og nåede en European Cup finale.
Das Originale Klassiker mellem Bayern München og Borussia Mönchengladbach er derfor en kamp, der fejrer Bundesligaens stolte arv og unikke traditioner. Bayern München, en gigant i europæisk fodbold, repræsenterer storhed og succes, mens Borussia Mönchengladbach har en mere arbejderklasseæstetik og en passion for spillet. Deres fans skaber en utrolig atmosfære på henholdsvis Allianz Arena og Borussia-Park, der driver holdene fremad. Disse opgør er fyldt med spænding og drama, og tiltrækker fodboldfans fra hele verden som altid efterlades med et uforglemmeligt indtryk på dem, der oplever dem.