Fodbold, shopping, sightseeing og god mad

Den europæiske modehovedstad Milano

I det nordlige Italien finder du epicentret for mode, design, kultur samt økonomi. For på trods af, at det første mange tænker på når du hører byen Milano er mode, design, kultur og den gode italienske mad, så er Milano faktisk også den økonomiske hovedstad i Italien. Milano er byen hvor Borsa Italiana er beliggende, sammen med en længere række af Italiens største virksomheder. Det er svært at nævne Milano uden også at nævne byens to fodboldklubber, AC Milan og Inter Milan, samt deres legendariske hjemmebane, der står til nedrivning i forventet år 2030.

Derby della Madonnina…

Ét af de største opgør i fodboldverdenen finder du i Milano, når AC Milan og Inter mødes i et derby opkaldt efter en af byens helt store attraktioner, statuen af Jomfru Maria der står på toppen af Duomoen i centrum af Milano og af italienere bliver kaldt for ”Madonnina”. I de tidligere år var det specielt de sociale forskelle mellem fansene der udgjorde en stor del af rivaliseringen, Inters fans havde den luksus at de kunne ankomme til stadion på deres scootere eller motorcykler, mens AC Milans fans ankom med den offentlige transport. Derfor bunder derbyet også meget i den gamle fortælling om rig mod fattig, som dog er forhold der i dag er udlignet og ikke længere gør sig gældende.

De to klubbers legendariske hjemmebane er én af de helt store seværdigheder at opleve i Milano, og er du fodboldfan er det et stadion der bare skal opleves inden det er for sent. For den dag kommer, og selvom det er Italien og de er verdensmestre i at udskyde byggeprojekter, bureaukratisere byggetilladelser samt altid have lidt rod i økonomien, så er planerne lagt for en nedrivning af San Siro/Giuseppe Meazza. Om det bliver erstattet af et nyt fælles stadion, eller de to klubber ender med at få hver deres hjemmebane er endnu ikke endeligt besluttet endnu, ligesom det heller ikke er endeligt afgjort at det bliver i år 2030 at den sidste kamp nogensinde på San Siro/Giuseppe Meazza bliver spillet – men det bliver forventeligt deromkring.

Når du er i Milano er der også gode muligheder for at opleve andre italienske klubber, dette kunne eksempelvis være Atalanta i Bergamo på det nyrenoverede Gweiss Stadium eller Monza ejet af den nu afdøde Silvio Berlusconi og beliggende lige udenfor Milano. Milano er dermed også en oplagt fodbolddestination, hvis du ønsker at opleve mere end én fodboldkamp på samme weekend.

Galleria Vittorio Emanuele II…

Når du er i Milano så bliver det svært at gemme design, arkitektur og shopping helt væk. Milano er den ubestridte modehovedstad, med et utal af designerbrands værende fra Milano herunder eksempelvis Gucci, Prada, Giorgio Armani, Versace, Dolce & Gabbana og man kunne blive ved. Stedet for at se nærmere på alt dette er det verdensberømte, samt Italiens ældste, shoppingcenter, Galleria Vittorio Emanuele II. Galleria Vittorio Emanuele II er et besøg værd alene for sit udseende og arkitektur, uanset om du er til shopping eller ej.

Bygningen forbinder Piazza del Duomo og Piazza della Scala, så i samme ombæring kan du også opleve den uden sammenligning største turistattraktion i Milano som er Piazza del Duomo hvor Milano Cathedral, Duomoen, er beliggende. Piazza del Doumo er et stort åbent område der markerer centrum af Milano, og er stedet for nogle af de vigtigste bygninger i Milanos historie, herunder Duomoen.

Hvis du stadigvæk har mod på shopping og alle de dyre modebutikker i Galleria Vittorio Emanuele II ikke fik tømt pengepungen helt, kan du gå videre til Corso Buenos Aires, der er én af verdens længste shoppinggader. Her finder du mere end 350 forretninger, med alt hvad hjertet begærer indenfor shopping. Når indkøbene er gjort og alle lommepengene er brugt på shopping, kan det være at næste stop på turen skal være Sempione Park. Sempione Park, er i sig selv en både smuk, hyggelig og afslappende bypark, med rig mulighed for at koble af fra alle strabadserne. Her finder du både Castello Sforzesco, som er en ualmindelig flot og gammel fæstning fra 1400-tallet og som i dag huser et stort antal gallerier og museer. Sidst men ikke mindst, lige i udkanten af Sempione Park ligger Arco della Pace, der til forveksling minder om Triumfbuen i Paris.

Italiensk mad skuffer aldrig…

Og i Milano er det heller ikke tilfældet. Når du er i Italien, vil det være synd ikke at gå ombord i alt den gode italienske mad. Dette er uanset om du er til de hurtige traditionelle løsninger som panini, pizza eller pasta, eller du kigger mere efter nogle af de milanesiske specialiteter såsom Minestrone Milanese eller den klassiske Ossobuco, som du aldrig går fejl af i Milano.

I centrum af Milano finder du også Mercato Centrale, med uendeligt mange muligheder for både køb af mad som dagligvare eller som street food. Hvis du derfor er til alle de italienske specialiteter, er det et sted der bare skal besøges på turen til Milano og hvor du kan få rigtigt mange timer til at gå, hvis du har taget den helt store appetit med på tur.

Som andre steder i Italien er Milano også fyldt med gode spisesteder. Så i stedet for at pege enkelte spisesteder ud, er det mere værd at nævne områderne hvor du finder mange af de rigtigt gode spisesteder. Du går ikke galt i byen ved at kigge mod Brera, Corso Como eller Navigli.

Apropos Navigli…

Så er det også stedet, hvis du ønsker at aftenen ude i Milano ikke skal slutte efter en god omgang aftensmad. Navigli er et hyggeligt område langs kanalerne i Milanos gamle kvarter, hvor restauranter, barer og caféer ligger side om side. Navigli emmer af patina og hygge i de små hyggelige gader flankeret af karakteristiske huse med åbne balkoner. I Navigli finder du altid god stemning, massere af gode spisesteder, samt barer og caféer med åbent til langt ud på natten og hvor den værste tørst altid kan blive stillet. Det samme finder du også i de to andre områder, Brera og Corso Como.

FanTravel ønsker alle der besøger Milano, en helt fantastisk tur.