Storbyen med uendelige muligheder

Fodboldhovedstaden London

Når du snakker fodboldhovedstader, skal London sættes helt i top. Med intet mindre end 18 større fodboldklubber i byen, overgår den alle andre når det kommer til antal. London byder derudover på et stort antal seværdigheder som alle er værd at se, shopping muligheder i lange baner, samt et uendeligt stort udvalg af spisesteder. London er derfor den perfekte by at besøge for de fodboldinteresserede, som også vil meget mere end bare fodbold. Det kunne være virksomheden der skal give medarbejdere en velfortjent tur, fodboldholdet der skal indløse bødekassen, gutterne der skal på den årlige tur eller blot familien der skal prøve noget anderledes end den årlige Lalandia-tur. Sagt med andre ord, London er ikke blot den optimale fodbolddestination, det er også en optimal destination for en storbyferie – og så er det hele kun en meget kort, og oftest billig, flyvetur væk.

Når turen går til fodboldhovedstaden London…

Så er det vigtigt at være godt forberedt på den størrelse man bliver mødt af, for London er på alle måder en storby. Uanset om du lander i Heathrow, Gatwick eller Stansted så er der en lille tur ind til centrum af byen. Den nemmeste, og billigste, lufthavn at komme til og fra er Heathrow. Herfra går turen blot direkte ned i Undergrunden, hvorefter du er i centrum på små 45 minutter. De såkaldte Gatwick Express og Stansted Express toge er de oplagte valg, hvis du lander i én af de to lufthavne. En tur med disse ind til centrum koster i omegnen af 20 pund pr. person. Hvis du vil skære lidt af tiden fra Heathrow, kan der ligeledes tages et Heathrow Express tog til Paddington, dette er dog mere end fem gange dyrere end at tage Undergrunden. Med Gatwick Express toget er du på London Victoria Station i centrum på en lille halv time, mens du med Stansted Express toget er på Liverpool Street Station i centrum på lidt over tre kvarter. Uanset hvilken lufthavn du lander i, vil en taxa fra lufthavnen til centrum koste i omegnen af 150 pund og det er ikke hurtigere end togene, hvorfor det ikke kan anbefales.

Når du skal rundt i London er den klart nemmeste, og billigste, måde at komme rundt på ved at benytte det imponerende undergrundsnetværk byen har. Hvis du er førstegangsbesøgende kan det lige tage lidt tid at sætte dig ind i nøjagtigt hvordan det fungerer med linjerne, men så snart du har lært det, finder du ud af det er ret nemt og det altså bare fungerer. Til at komme rundt i Undergrunden med, kan du vælge at erhverve dig et såkaldt Oyster Card, enten hjemmefra eller fra en automat på en af de større stationer i byen. Dette fungerer ligesom du måske kender det med Rejsekortet herhjemme. Den allersmarteste måde at benytte Undergrunden i London på som turist er faktisk, ved blot at benytte dit helt almindelige kreditkort (Visa og MasterCard virker) som et rejsekort. Her skal du intet gøre udover at lægge kortet på hvor Oyster kortet skulle have været lagt på og så trækker den blot et beløb svarende til turens pris direkte på dit kort.

Når du så skal en tur rundt i byen London…

Så er det ikke fordi du bliver færdig på én dag med at se alle byens seværdigheder. Hvis du snakker London og seværdigheder, så er der en lang række som folk kan nævne og som du bør overveje at opleve. Det mest ikoniske i London er formentligt Big Ben ved Westminster, her er det blot at tage Undergrunden til stationen ”Westminster”, når du så kommer op af trappen fra Undergrunden står du nærmest lige nede for foden af Big Ben. En lille gåtur hen mod broen og så kan du også se London Eye. Herefter kan du vælge at tage den hyggelige gåtur gennem St. James’ Park, hvor der bl.a. er pelikaner, massere af egern og andre dyr, og hvor du til sidst ender op lige ved det famøse Buckingham Palace.

Af andre nævneværdige seværdigheder kan nævnes Tower Bridge, der bl.a. byder på en fantastisk gåtur over broen med god udsigt. Hvis du er til høje bygninger, så kan et besøg i bankområdet Canary Wharf også være en oplevelse i sig selv. Derudover må du heller ikke glemme Westminster Abbey, St. Paul’s Cathedral, Hyde Park, Trafalgar Square eller en tur op i The Shard. Så London har med andre ord noget for enhver smag, selv når det kommer til seværdigheder og oplevelser.

Efter du har set på nogle af byens seværdigheder, så kan det være at det er blevet tid til lidt velfortjent shopping. Det oplagte valg er her en tur til Oxford Street, hvor du finder alt hvad hjertet begærer indenfor butikker og shoppingmuligheder. På turen til Oxford Street, er det en mulighed at tage Undergrunden til Piccadilly Circus, så du ved udgangen fra stationen også kan få oplevet de store famøse lystavler ved Piccadilly Circus. Herfra er Oxford Street blot en kort gåtur ned af Regent St., som også byder på et godt udvalg af butikker og andre muligheder, indtil du når det store kryds ved Oxford Street hvor bl.a. den største Nike butik i Europa ligger.

Hvis du graver dybere ned i fodboldmulighederne i London…

Og det hele ikke skal handle om London Eye, Buckingham Palace, Tower Bridge, Oxford Street eller Big Ben, så er London et fodboldmekka uden lige. I selve London er der intet mindre end 12 fuldtidsprofessionelle klubber i Premier League og EFL-ligasystemet, samt 6 enten fuld- eller deltidsprofessionelle klubber lige uden for EFL League Two.
Blandt de 12 klubber i Premier League og EFL-ligasystemet finder du Arsenal, Brentford, Charlton, Chelsea, Crystal Palace, Fulham, Leyton Orient, Millwall, Queens Park Rangers, Tottenham Hotspur, West Ham og Wimbledon. De 6 klubber udenfor EFL-ligasystemet er Barnet FC, Bromley FC, Dagenham & Redbridge, Sutton United, Wealdstone FC og Welling United.

Med hele 18 fodboldklubber i alt i byen, som alle spiller på relativt højt plan, er det ikke uden grund at London betegnes som lidt af et fodboldmekka. London er derfor også den helt oplagte destination såfremt du på samme tur ønsker at opleve engelsk fodbold fra både den allerøverste hylde i Premier League samt et lavere rangeret hold hvor du for alvor kan opleve de gode gamle engelske fodbolddyder. Uanset om du er til det topmoderne og, i manges øjne, verdens måske fedeste stadion, Tottenham Hotspur Stadium, eller et godt gammelt klassisk engelsk stadion i form af eksempelvis Loftus Road eller The Den, så kan London tilbyde netop dette.

London byder derudover på nogle af de største kampe indenfor fodboldverdenen, eksempelvis North London Derbyet mellem Arsenal og Tottenham, eller det legendariske opgør mellem West Ham og Millwall der måske igen kan blive en mulighed i London i den nærmeste fremtid. Det er ligeledes i London at danskerklubben Brentford kan opleves på det nye Gtech Community Stadium. Udover det, er London også hjemstedet for FAs eget stadion, det legendariske Wembley med plads til intet mindre end 90.000 tilskuere. Wembley benyttes til alle det engelske landsholds hjemmekampe, samt alle de store cup- og oprykningsfinaler. Sagt med andre ord, London har alt du måtte søge, eller have behov for som fodboldfan.

”Uden mad og drikke duer helten ikke”…

Heller ikke her skuffer London, som må siges at kunne mere end at servere English Breakfast og Fish & Chips, selvom disse også begge er værd at gå efter hvis du er på besøg i den engelske hovedstad. Når du står i London og har brug for at få stillet sulten inden turen går på stadion, er der alle de gængse muligheder og turistfælder til en hurtig frokost. Og skal vi nævne vores anbefalinger, så er det at du tager forbi Five Guys hvis du er til brugere, eller Nando’s hvis du er til kylling.

Skal hele turen ikke gå op i burgere, bajere og fodboldstadions, byder London også på massere af gode spisesteder, hvor du kan gå ud og få et godt måltid mad. Hvis aftenen skal sluttes af med en stor rød bøf, er vores klare anbefaling at du ser mod KöD London, som er beliggende centralt i byen tæt ved undergrundsstationen Liverpool Street Station. Konceptet er kendt fra – og stiftet i – Danmark. Alternativt til KöD er Gaucho. Gaucho er et argentinsk steakhouse med fantastiske bøffer, samt gode beliggenheder ved både Tower Bridge og Piccadilly Circus.

I en lidt anden retning, kan du våge dig ud på italiensk grund. Her er Bancone et rigtigt godt bud med frisk hjemmelavet pasta og lækre italienske specialiteter til både forret, hovedret og dessert, og så tømmer det heller ikke pengepungen denne gang. Bancone har restauranter både ved Covent Garden, som er deres originale restaurant, men også ved Golden Square, Soho, tæt ved Piccadilly Circus og Oxford Street.

FanTravel ønsker alle der besøger London, en helt fantastisk tur.