De største kampe i La Liga
Selvom den første tanke fra noget nær alle når det kommer til store kampe i Spanien er El Clásico, så har La Liga flere store opgør at byde på, flere opgør der emmer meget mere end bare fodbold og går så meget dybere end blot resultatet af de 11 mod 11 på banen. At opleve et derby på stadion er noget helt specielt, stemningen er lige det bedre, intensiteten på banen er lige det højere og der er lige det ekstra volumen på når scoringerne skal fejres. Vi har nedenfor samlet vores top-5 over de spanske derbys, der hver især har noget helt specielt at byde på.
Man kan ikke snakke om de største derbys i Spanien eller fodboldverdenen generelt uden at mange vil mene, at lige netop El Clásico er dét største. Real Madrid og FC Barcelona er to af de absolut største og mest magtfulde fodboldklubber i verden, med to af de største fanbaser. Dette er f.eks. symboliseret ved at klubberne er henholdsvis nummer ét og to når det kommer til antal følgere på de sociale medier blandt alle sportsklubber, i alle sportsgrene.
El Clásico er mere end blot en fodboldkamp; det er et spejl af Spaniens kulturelle og politiske kompleksitet. Det er den spanske nationalisme som Real Madrid repræsenterer mod den catalanske nationalisme som FC Barcelona repræsenterer. Det er Real Madrids royale historie mod Barcelona’s catalanske identitet. El Clásico er ikke bare en fodboldkamp, men en kamp om stolthed, ære og national identitet.
Fans fra hele verden strømmer til for at overvære denne intense duel mellem to af verdens mest magtfulde klubber, hvor selv det mindste mål kan udløse en eksplosion af glæde eller skuffelse blandt tilskuerne. El Clásico er en kamp, der aldrig skuffer, og som altid efterlader et uforglemmeligt indtryk på alle, der deltager.
Det andalusiske derby mellem Real Betis og Sevilla FC er en fest for fodbolden. Med to klubber, der begge har dybe rødder i Sevillas samfund, er denne kamp mere end bare en sportslig kamp. Den er en manifestation af byens stolthed og kærlighed til fodbold. Det er et opgør mellem de rigere Sevilla fra Nervión distriket mod arbejdsklassens Real Betis fra Heliopolis regionen. Et opgør og en rivalisering der har stået på siden første møde d. 8. oktober 1915, hvor Sevilla vandt med 4-3.
I nyere tid har der også været flere drabelige opgør mellem de to klubber, heriblandt i 2013-2014 sæsonen hvor de trak hinanden i Europa League play-off round of 16, hvilket endte med to højintense opgør der til sidst skulle afgøres i en straffesparkskonkurrence som Sevilla trak sig sejrrigt ud af. Sevilla gik efterfølgende den resterende vej i turneringen og vandt den efter en finalesejr, ligeledes i straffesparkskonkurrence, over Benfica.
Atmosfæren på Estadio Benito Villamarín eller Ramón Sánchez Pizjuán er elektrisk til El Gran Derbi, og fansenes lidenskab og engagement kan mærkes langt uden for stadionets mure. Sevilla-derbyet er en oplevelse, der forener en hel by og efterlader minder for livet.
Det madrilenske derby mellem Real Madrid og Atlético Madrid er en kamp mellem to rivaler, der deler den samme by, men har forskellige historier og traditioner. På den ene side har du Real Madrid med sin stolte historie og europæiske succes, og på den anden side har du Atlético Madrid der repræsenterer arbejdsklassens og en evig tørst efter at overgå sin rival.
Rivaliseringen mellem de to klubber og de indbyrdes møder i El Derbi har stået på siden 1906, hvor Real Madrid vandt det første indbyrdes opgør i Campeonato Regional Centro, der var en fodboldturnering i Spanien primært for klubber i Castile regionen. Siden da er det blevet til mange drabelige opgør mellem de to klubber, herunder specielt i nyere tid hvor det er blevet til intet mindre end to indbyrdes Champions League finaler mod hinanden.
Både i 2014, hvor Sergio Ramos højest dramatisk udlignede til 1-1 i kampens sidste spilleminut og Real Madrid senere hen vandt kampen 4-1 efter forlænget spilletid og i 2016 hvor Real Madrid igen bejserede lokalrivalerne fra Atletico, denne gang efter straffesparkskonkurrence. El Derbi er er altid en intens og dramatisk affære, der ikke kun handler om fodbold, men også om byens sjæl og identitet. Uanset om kampen opleveres på Real Madrids Bernabéu eller Atletico Madrids Metropolitano Stadium, så er I garanteret en oplevelse for livet med spansk intensitet for alle pengene.
Det baskiske derby mellem Real Sociedad og Athletic Bilbao er en kamp mellem to kulturer, to identiteter og to sæt af stolte traditioner. Baskerlandet er unikt med sin rige kultur og historie, og dette derby afspejler den dybe forbindelse mellem fodbold og regionens identitet. Når disse to hold mødes, står hele regionen stille, og hele byer farves i deres respektive holdfarver. Det baskiske derby er en fest for øjnene og en kamp, der aldrig skuffer i intensitet og passion.
Udover de højintense kampe mellem Real Sociedad og Athletic Bilbao er der flere indbyrdes opgør i Basketlandet der betegnes som et ”Basque Derby”. Dette gør sig gældende når klubberne Osasuna, Alavés, Eibar, Real Sociedad og Athletic Bilbao mødes indbyrdes. Men selvom alle disse opgør alle betegnes som et ”Basque Derby”, så er der ingen af dem der kommer i nærheden af kampene mellem Real Sociedad og Athletic Bilbao, der derfor også er opgøret der primært refereres til når der snakkes om ”The Basque Derby”
En ting der gør dette basiske derby helt specielt er atmosfæren før kampen fansene i mellem. For i modsætning til alle andre steder, hvor fanbaserne ikke kan udstå hinanden, så er der et fællesskab mellem Real Sociedad og Athletic Bilbao fans. Fansene mikses sammen udenfor stadion før kampene, de går sammen i grupperinger hvor den ene del er Real Sociedad fans og den anden del er Athletic Bilbao fans. Ikke nok med det, så sker det også tit at fansene i fællesskab har et event de kalder ”kalijera”, hvilket bedst kan oversættes med en march fra centrum af byen og til stadion. Eneste lille men er, at det ikke blot er for det ene hold, men for begge klubbers fans, på samme tid, sammen.
Det catalanske derby mellem FC Barcelona og Espanyol er en kamp mellem de to største klubber i Catalonien. Denne rivalisering går ud over fodboldbanen og er en kamp mellem to forskellige politiske og kulturelle synspunkter. Mens FC Barcelona repræsenterer catalansk nationalisme og identitet, står Espanyol for en mere spanskorienteret tilgang.
Derudover er dette også det lokalopgør i spansk fodbold med flest indbyrdes opgør, men også med det klart tydeligste styrkeforhold de to klubber imellem. I de seneste næsten 80 år er det kun lykkedes Espanyol at slutte over FC Barcelona i ligaen tre gange. Hvis man ser på de indbyrdes opgør, viser disse også et tydeligt billede og styrkeforhold de to klubber imellem.
Én af de måske mest bemærkelsesværdige, og for Espanyol fans uforglemmelige, indbyrdes opgør mellem de to klubber fandt sted i 2006/2007 sæsonen, da de mødtes på Camp Nou i næstsidste spillerunde. En kamp hvor FC Barcelona med en sejr kunne have spillet sig millimeter fra endnu et spansk mesterskab. Men Espanyol ville det anderledes og i overtiden af opgøret udlignede Raul Tamudo til 2-2 og sendte mesterskabet til FC Barcelonas rivaler fra Real Madrid. Blandt Espanyol-fans omtales dette opgør nu som ”Tamudazo”, opkaldt efter netop Raul Tamudo.