Krydret med god mad og stor fodboldpassion

Rom er én stor seværdighed

Den italienske hovedstad Rom er en storby fyldt med seværdigheder, god mad og stor fodboldpassion. Rom er den tredje mest besøgte turistdestination i Europa, og dette er ikke uden grund. For byen oser af kultur, historie og god mad, samt et godt typisk middelhavsklima. Rom er én stor seværdighed i sig selv, dette bedst bevist ved at hele Roms historiske centrum er på UNESCOs verdensarvsliste. Hvis du er på udkig efter god italiensk mad og hyggelig stemning, er Trastevere kvarteret i Rom ligeledes et absolut must at besøge.

Der er seværdigheder du bare skal opleve i Rom…

For du kan ikke sige Rom uden også at nævne seværdigheder såsom Colosseum, Peterskirken, Trevi Fontænen, Pantheon eller Den Spanske Trappe. Fælles for alle disse seværdigheder er, at de alle er placeret relativt centralt i Rom. Derfor kan du med lidt god vilje og gode ben, nå det hele på én dags sightseeing og du behøver derfor ikke bruge hele den forlængede weekend på sightseeing.

Når du lander i Rom er det en relativt kort tur til centrum, uanset om du lander i den store lufthavn Fiumicino eller den mindre Ciampino. Med taxa tager det ikke meget mere end 25 minutter at komme ind til centrum, og som tilfældet generelt er i Rom, så er taxaerne ikke alt for dyre og kan derfor være et godt valg. Der er også lidt billigere alternativer i form af både tog eller bus fra begge lufthavne til centrum, hvor det længste tidsmæssigt er hvis du tager bussen fra Fiumicino, hvilket tager lidt mere end tre kvarter.

Turen rundt i Rom går også nemmest via undergrundssystemet, der er let og ligetil, som i de fleste andre storbyer. Hvis du skal med metroen rundt, er der her et par stop der er værd at notere ned. Skal du til Colosseum, så hedder stoppet Colosseo. Går turen til Den Spanske Trappe og Trivi Fontænen, så hedder stoppet Spagna eller Barberini. Og går turen til Peterskirken, så skal du stå af ved Ottaviano.

Hvis du føler at benene er gode og du ikke er bange for højder, så er en af de mest anbefalelsesværdige seværdigheder i Rom at tage på ”kuppelbestigning” i Peterskirken. Der er åbent for dette stort set alle dage, og prisen er ikke mere end 8€. Du kan også vælge at betale lidt ekstra og så tage størstedelen af turen via en elevator, men hvis du har gode ben anbefales det at tage alle 551 trin til toppen på egen hånd, da du i så fald får set alt indvendigt af Peterskirken på vejen. Efter at have kæmpet dig hele vejen til toppen, så bliver du også belønnet med en fantastisk panoramaudsigt over hele Rom by.

Rom er mere end bare seværdigheder…

Det er nemlig ikke for sjov at det lokale Rom derby, Derby della Capitale, mellem AS Roma og SS Lazio anses for at være én af de største og mest hadske kampe inden for fodboldverdenen. Rivaliseringen mellem de to klubber opstod tilbage i 1927 i forbindelse med stiftelsen af AS Roma. AS Romas stiftelse kom nemlig på baggrund af, at diktatoren Benito Mussolini ville have én stor Rom klub, der skulle kunne konkurrere på den allerøverste hylde og symbolisere hele imperiet Rom i én fodboldklub. Giorgio Vaccaro fik dog forhindret, at SS Lazio blev inkluderet i denne sammenlægning af ellers alle fodboldklubberne i Rom og Lazio regionen.

Fælles for AS Roma og SS Lazio er, at de deler stadion i form af Stadio Olimpico, med plads til hele 72.698 tilskuere. Selve byggeriet af Stadio Olimpico blev påbegyndt samme år som stiftelsen af AS Roma, men var ikke tiltænkt som deres hjemmebane i første omgang. I 1937 blev det besluttet at stadion skulle udbygges, så det kunne benyttes af AS Roma, denne udbygning og rekonstruering blev dog afbrudt af 2. Verdenskrig i 1940 og først genoptaget igen i 1950. I 1953 flyttede så både AS Roma og SS Lazio ind på Stadio Olimpico, og har begge siden benyttet det som deres hjemmebane.

Om Stadio Olimpico forbliver hjemmebane for AS Roma og SS Lazio i fremtiden er uvist. Begge klubber har gennem mange årtier ytret et klart ønske om en ny hjemmebane. Senest med AS Roma’s eget forslag omkring Stadio Della Roma, som oprindeligt var planen skulle stå klar fra starten af 2020-2021 sæsonen, men hvor byggeriet endnu ikke er påbegyndt. Én af de væsentligste årsager til, at begge klubber har ønsket en ny hjemmebane er stadionkapaciteten. Da Stadio Olimpico i mange år har været for stort til klubberne og derfor stået halvtomt til mange hjemmekampe. Dette kombineret med, at Stadio Olimpcio er et gammelt stadion har gjort, at klubberne længe har afsøgt muligheden for noget nyt, som både kunne være deres helt eget, men også mindre, mere intimt og nyere. Dette er dog så småt ved at ændre sig en smule, specielt for AS Roma der nu nærmest har udsolgt til alle hjemmekampe i sæsonen.

Og til sidst mangler bare maden…

Maden i Rom er ingen undtagelse fra resten af Italien, den er fantastisk. Hvis du er til pizza, pasta, oste, salater og charcuteri, er Italien og Rom lige stedet. Som i alle andre storbyer, og måske lige lidt ekstra specielt et sted som Rom, så skal du lige være lidt vågen for ikke at havne i en af de klassiske turistfælder. Vi er med på at turistfælder lyder så voldsomt, men det er bare så ærgerligt at havne på et spisested der ikke helt lever op til forventningerne om god lækker italiensk mad, når du nu endeligt er der.

Det første, og bedste, råd for at undgå de mest synlige turistfælder, er at undgå restauranterne på de store hovedgader. Det næstbedste råd er faktisk at lure lidt efter hvor de lokale sniger sig hen for at slutte dagen godt af – og her kan du prøve at se om du kan opsnappe i hvilke sidegader eller stræder, de parkerer deres velkendte scootere. Hvis der er et skilt med ”Trattoria” eller ”Osteria” i gaden, så er du på rette vej.

Når du snakker god mad og Rom, så er Trastevere-kvarteret i Rom næsten uundgåeligt. Trastevere er et kvarter beliggende vest for Tiberen, hvor du kan slentre rundt i de smalle og kringlede gader, og hvor patinaen driver ned af alle de skønne husfacader. Her vil du konstant støde på små og store pladser med kirker, museer, specialforretninger og spisesteder. Uanset om du er på udkig efter en frokost eller det skal være det store aftensmåltid, finder du alt hvad hjertet begærer i Trastevere. Specielt om aftenen vågner kvarteret op med massere af liv i restauranterne. Det kan være en god idé, at undersøge lidt om området på forhånd og finde dit fortrukne spisested, da området er så populært at bordreservationer kan være nødvendige, specielt i weekenderne. Hvis du er på udkig efter et sted med lidt mere gang i nattelivet i Rom, så er Trastevere ligeledes stedet, hvor de mange barer og natklubber nok skal sørge for, at du heller ikke kommer tidligt i seng den aften.

FanTravel ønsker alle der besøger Rom, en helt fantastisk tur.