En fodboldby udover det sædvanlige

Hvad kan Manchester egentligt?

Byen Manchester er kendt for mange ting og er en stor by i den engelske historie. Der er dog ingen tvivl om at, når byen Manchester bliver nævnt, er der rigtigt mange som først og fremmest tænker på én af klubbens to store fodboldklubber, Manchester United eller Manchester City. Men Manchester er også kendt for at være én af Storbritanniens mest indflydelsesrige byer når det kommer til kultur, historie og specielt industrialisering. Manchester er bl.a. kendt for at være den første by i verden der blev industrialiseret, primært drevet af deres beliggenhed som gjorde det muligt, samt en stor produktion af diverse tekstiler, jern og kul. Der er derfor ingen tvivl om, at Manchester er en traditionel engelsk arbejderby.

Når turen går til fodboldbyen Manchester …

Så vil det være fodbolden der er i højsædet og det som turen primært kommer til at dreje sig om. Dette gælder uanset om turen går mod Manchester for at opleve Manchester United på Old Trafford, Manchester City på Etihad, eller måske endda en tur hvor du har mulighed for at opleve begge dele på en og samme tur. Men Manchester har også andet at byde på en blot fodbold, på trods af fodbolden vil være omdrejningspunktet. Og når fodbolden nu er omdrejningspunktet, så er det bestemt et besøg værd at tage turen forbi The National Football Museum som er beliggende i det centrale Manchester. Her kan du opleve fire etager fyldt med fodbold memorabilier og underholdning.

Manchester er ikke en by fyldt med sightseeing muligheder, som eksempelvis London, men det er fortsat en by der emmer af historie, og specielt den mere sociale del af historien. For som den første industrialiserede by i verden og én af de vigtigste byer i Storbritanniens historie, er der mange historier at fortælle i og om Manchester, hvorfor byen også byder på et stort antal historiefortællinger i form af primært museer. Her anbefales The Peoples History Museum, The Imperial War Museum og Manchester Museum, hvis du er til den slags.

Den røde del af Manchester…

Er fortsat den mest populære og den som flest kender til og forbinder med byen Manchester. Dette på trods af at det seneste årti ikke har været det mest succesfulde i klubbens ellers lange og meget succesfulde historie. Manchester United betragtes som én af verdens største fodboldklubber, specielt målt på fans og interesse. Manchester United har ligeledes hjemmebane på det største stadion i Premier League, Old Trafford, med plads til intet mindre end 74.310 tilskuere, og der er udsolgt til hver eneste hjemmekamp.

Historien omkring Manchester United er lang, og der er mange historier at fortælle om trofæer og succeser, som at de er den mest vindende klub i engelsk fodbold sammen med rivalerne fra Liverpool. Men også historier om katastrofer såsom ”The Munich Air Disaster” fra 1958, hvor et fly med hele Manchester United truppen om bord styrtede ned og 20 af 44 ombord omkom. Alle disse historier om klubben fortælles og opleves bedst, ved at tage en kombineret stadion- og museumsrundtur på Old Trafford. Dette kan gøres alle ugens dage, lige bortset fra på kampdage hvor Manchester United spiller hjemme på Old Trafford.

Den lyseblå del af Manchester…

Er den klart mest succesfulde i det seneste årti, med det ene trofæ efter det andet vundet, herunder specielt prikken over i’et i form af et Champions League trofæ efter en finalesejr over Inter i Istanbul i 2022/2023 sæsonen. Dette betyder bl.a. også at opgøret mellem de to Manchester-klubber er et derby der år for år bliver mere intenst, i takt med at Manchester City for alvor er kommet helt op på den store scene i engelsk fodbold. Før i tiden så Manchester United meget Manchester City som den irriterende nabo, der aldrig rigtig var en trussel mod dem og deres succes. Dette bedst fortalt af Sir Alex Ferguson, der kaldte Manchester City for ”the noisy neighbours”.

Manchester City er en klub på vej frem, hvilket egentligt kan lyde specielt om en klub der allerede har vundet alt hvad der er at vinde af trofæer, men på fanscenen har de stadigvæk et stykke vej op til konkurrenterne fra den røde del af byen, samt andre store traditionsrige engelske klubber. Men det går den rigtige vej, og dette illustreres også bedst ved klubbens planlagte 300 millioner pund udbyggelse og forbedring af deres hjemmebane, Etihad Stadium. Dette skal bl.a. tage stadionkapaciteten op til 60.000 tilskuere, ligesom der skal tilføjes et hotel direkte på stadion, en sky bar og flere unikke muligheder for at opleve stadion, for klubbens fans.

Når du skal – forsøge – at have en lille pause fra fodboldsnakken…

Så er Manchester også en by fyldt med gode engelske pubs og spisesteder. For hvad er en god fodboldtur med gutterne, uden lige at være forbi de lokale pubs og gode restauranter. I det centrale Manchester er der ikke en mangel på gode pubs og det er derfor svært at vælge nogle ud. Hvis vi alligevel skal forsøge at nævne nogle stykker, så kan Grey Horse, The Old Nags Head og Preveril Of The Peak nævnes, hvis du er til helt traditionelle pubs. Og mon ikke, at de lokale pubs også kan finde ud af at spille et Oasis nummer eller to, nu du er i Manchester.

Når det er blevet tid til et måltid mad, er der selvfølgelig altid mulighederne for at få stillet den værste sult med de hurtige løsninger og her har Manchester alle de sædvanlige muligheder at byde på. Lige fra fish & chips til alle burgerstederne. Men skal du lige et nøk op af madstigen, kan det anbefales at tage til Manchester Arndale, hvor der er alt hvad hjertet begærer af madmuligheder, i hvad der allermest minder om et streetfood marked.

Skal maden helt op på den højeste klinge, og er du på udkig efter noget godt kød med en masse lækkert tilbehør, så er det Fazenda Manchester du skal forbi. Her er der lækkert kød ad libitum, skåret direkte fra spyddet nede ved dit bord, samt en buffet af tilbehør af meget høj kvalitet, og med alt hvad man kunne tænke sig. Et alternativ indenfor samme kategori, men til en lidt lavere pris, er Bem Brasil, som bestemt også kan anbefales og er et besøg værd.

FanTravel ønsker alle der besøger Manchester, en helt fantastisk tur.