De største derbys i engelsk fodbold

Premier League kampe du skal opleve

Det er giver altid lejlighed til stor debat, når fans af Premier League klubber skal diskutere lige nøjagtigt hvilket derby og hvilken kamp der er det største i Premier League. Fælles for dem alle er, at det er kæmpe oplevelser at overvære dem på stadion, hvor intensitetsniveauet på både tilskuerpladserne og banen altid lige går et ekstra niveau op. Vi har her samlet en liste over vores bud på nogle af de allerstørste kampe i engelsk fodbold og specielt Premier League, i uvilkårlig rækkefølge. Ønsker du at opleve ét af de helt store derbys i engelsk fodbold, så står vi klar til at hjælpe med at få den drøm til at gå i opfyldelse.

The North-West Derby: Manchester United – Liverpool

Et opgør mellem to af de allerstørste klubber i verden, samt de to mest vindende klubber i engelsk fodbold, det bliver næsten ikke større… Manchester United – Liverpool på Old Trafford, eller Liverpool – Manchester United på Anfield vil være blandt det absolut største man kan opleve uanset om man er fan af ét af de to hold, eller blot stor fodboldfan. Opgøret er ligeledes blandt de allermest sete verden over i TV, når de mødes i Premier League.

Fans af både Manchester United og Liverpool ser ligeledes dette opgør som værende større end når de møder deres respektive lokalrivaler i form af Manchester City og Everton, hvilket siger lidt om opgørets størrelse. I nyere tid dyster de to klubber også en indædt kamp om hvem der skal øverst på tronen som det hold i engelsk fodbold med flest trofæer, en duel der lige nu står 68-68.

The North London Derby: Tottenham – Arsenal

Det måske mest hadefulde opgør i engelsk fodbold er mellem to klubber der ikke kan udstå hinanden, nemlig Tottenham og Arsenal. Uanset om det er på Tottenham Hotspur Stadium eller på Emirates, så finder du ikke kampe i sæsonen hvor stemningen er bedre, mere intens og mere hadefuld end lige netop når de to hold mødes i The North London Derby.

Intet mindre end 6,4 kilometer er der mellem de to stadions i det nordlige London, hvor de to klubbers had til hinanden for alvor startede da Arsenal rykkede fra Woolwich i den sydlige del af London til Islington i den nordlige del af London, hvor Tottenham i forvejen hørte til. Det til dato måske mest bemærkelsesværdige opgør mellem de to klubber var i 2004 da Arsenals ”Invincibles” vandt Premier League trofæet på Tottenhams gamle hjemmebane, White Hart Lane.

The Manchester Derby: Manchester City – Manchester United

Opgøret mellem de to Manchester-klubber er et derby der år for år bliver mere intenst, i takt med at Manchester City for alvor er kommet helt op på den store scene i engelsk fodbold. Før i tiden så Manchester United meget Manchester City som den irriterende nabo, der aldrig rigtig var en trussel mod dem og deres succes. Dette bedst fortalt af Sir Alex Ferguson der kaldte Manchester City for ”the noisy neighbours”.

I de seneste mange år er det dog Manchester City som har været på troppen, for mens Manchester United fans skal helt tilbage til 2012-2013 sæsonen for at finde deres seneste Premier League titel, så har Manchester City vundet Premier League seks af de foregående syv sæsoner. Dette har for alvor bidraget til, at intensiteten og hadet mellem de to klubber har været stødt stigende, hvilket medvirker til, at dette er én af sæsonens helt store kampe i Premier League, uanset om du ser den på Old Trafford eller Etihad.

The Merseyside Derby: Liverpool – Everton

Liverpool – Everton er et ægte lokalderby hvor det kun er 1,5 kilometer der skiller de to stadions, Anfield og Goodison Park, indtil Everton rykker ind på deres nye stadion i 2025-2026 sæsonen ved Bramley-Moore Dock som gør at der vil være 3,5 kilometer mellem de to klubber. Liverpool – Everton blev engang betragtet som ”The Friendly Derby”, da der i størstedelen af alle familier bosiddende i Liverpool var familiemedlemmer på både det røde og det blå hold, samt at begge holds fans kom godt ud af det med hinanden.

Dette har med tiden ændret sig en smule og der er ikke længere meget venskabeligt over de to holds møder, som er yderst intense og med fuld smæk på lægterne og had til hinanden, som et derby skal være. Merseyside Derbyet er ligeledes det opgør der i Premier League samlet set har været flest gule og røde kort i, så det er ikke kun udenfor banen at der er smæk på når de to hold mødes. Uanset om kampen opleves på Anfield eller på Goodison Park, så er et Merseyside Derby altid en kæmpe oplevelse.

The A23 Derby: Crystal Palace – Brighton

Motorvejsderbyet, som det også bliver kaldt, er måske et af de mere bemærkelsesværdige og utraditionelle derbys i engelsk fodbold, men ikke desto mindre ét af sæsonens største opgør for begge klubber. Derbyet tog for alvor fart i 1976-1977 sæsonen hvor et famøst sammenstød mellem de tidligere holdkammerater i Tottenham og nu Managers for Crystal Palace og Brighton, Terry Venables og Alan Mullery, blev startskuddet til hvad der fortsat i dag er et stort derby i engelsk fodbold.

Rivaliseringen i nyere tid mellem Crystal Palace og Brighton peakede i 2012-2013 sæsonen da de to klubber mødtes i play-off semifinalerne i Championship om at rykke op i Premier League, i to af de mest intense Championship kampe i nyere tid som Crystal Palace endte med at vinde. Crystal Palace vandt senere hen også play-off finalen over Watford med 1-0 og rykkede op i Premier League, hvor de har været lige siden. Brighton fulgte efter i 2017 og siden da har de to klubber kunne genoptage rivaliseringen i A-23 Derbyet.

Udover ovenstående fem store opgør i Premier League, så er der i fremtiden måske igen mulighed for nogle mindst ligeså store derbys, såfremt holdende igen skal spille i den samme engelske række. I den forbindelse er det værd at nævne derbys som Millwall – West Ham, Newcastle – Sunderland, Birmingham – Aston Villa og Southampton – Portsmouth der alle er blandt de mest hadefulde opgør i engelsk fodbold.